viernes, 21 de marzo de 2008

Educar en valors és educar sentiments morals

En aquest article presentem una proposta del que significa educar en valors partint d’una concepció activa del subjecte en desenvolupament. Per aquesta raó, considerem que educar en valors consisteix a crear condicions per aprendre èticament. L’aprenentatge ètic és un procés que ateny tant els àmbits d’educació formal com els no formals i informals, ja que la seva naturalesa no descansa exclusivament en un coneixement reglat sinó que es fonamenta en les relacions establertes en els diferents contextos a partir dels quals anem construint, elaborant i reelaborant els nostres esquemes cognitius i també afectius. S’aposta pel cultiu de l’autonomia personal, de la voluntat, del respecte a la diferència, per l’acceptació de la contrarietat i la disponibilitat cap al diàleg com a valor i com a mitjà per afrontar les relacions amb els altres. L’abordatge de tot això ens obliga a considerar, en els plantejaments i en les accions pedagògiques, els raonaments i els sentiments, i més concretament els sentiments morals, amb la mateixa intensitat si volem aconseguir fer real la màxima d’educar en la integralitat i si volem donar una resposta des de la globalitat. Paraules clau: sentiments, sentiments morals, educació, valors, aprenentatge ètic, integralitat.


Recerca de pàgines web:
http://miescuelayelmundo.org/print.php3?id_article=13

2 comentarios:

Eva Plaza dijo...

Està clar que avui dia és molt important que els nens estiguin educats amb una base de valors, així els es fan persones.
Però realment s'educa d'aquesta manera?
Creiem que no perqué avui en dia el que prima són les preses i tothom té prese i solament pensa en un mateix, no diem que tothom ho fan, però molts educadors si que ho fan.
Per tant el que els nou educadors que anem sortint hem de ser els primers en fomentar l'ensenyança basada, o recolzada en els valors, que a més ens servirà per a moltes situacions i/o assignatures al llarg de la nostra vida o més ben dit, al llarg de la seva vida (dels alumnes).

EVA I VICTOR

Ceip Volerany dijo...

Hola Núria i Neus. Estic d'acord amb el comentari que ha fet la Eva, ja que crec que s'hauria de potenciar una ensenyança basada amb tots els valors i deures que tenim les persones, i cada dia més. així que com a futurs mestres, ens hem de concienciar i aportar tot allò que fa més falta avui dia.

GEMMA I LAURA